Германският автомобилен производител Mercedes-Benz обяви оттеглянето си от Русия и продажбата на дялове в местни филиали на дилърския холдинг Автодом, съобщава руското издание "Известия“.

По-специално, дялове в Mercedes-Benz RUS, Mercedes-Benz Manufacturing Rus (завод в Московска област), Mercedes-Benz Financial Services Rus, Mercedes-Benz Bank Rus ще бъдат продадени.. Завършването на сделката все още подлежи на одобрение от всички съответни органи.

Руското министерство на промишлеността и търговията обеща да намери нов технологичен партньор за Автодом. Очаква се тази компания вече да извършва поддръжка на автомобили Mercedes-Benz, продавани преди това на руския пазар.

Както беше съобщено, Mercedes-Benz Group в началото на март, последният от европейските автомобилни производители, обяви, че спира износа и производството на автомобили в Русия. Малко преди това Daimler Truck Holding, който беше отделен от Mercedes-Benz през декември 2021 г., също обяви, че ще прекрати дейността си в Русия и ще преразгледа перспективите за съвместно предприятие с КАМАЗ в Набережние Челни.