Италианският премиер Джорджия Мелони е изпратила писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което заявява, че е научила "с учудване", че германското правителство е стартирало инициатива за финансиране на благотворителни  организации за бежанци, действащи в Италия и средиземноморската зона, пише ANSA.

"С учудване научих, че вашето правителство, по некоординиран начин с италианското правителство, е решило да подкрепи със значителни средства неправителствени организации, които се занимават с приемането на нелегални мигранти на италианска територия и със спасителни операции в Средиземно море.

И двете възможности повдигат въпроси".

Наред с въпросите, в писмото си от 23 септември министър-председателят на Италия е обяснила, че "по отношение на важната и обременителна части от помощта е основателно да се запитаме дали Италия не заслужава да бъде улеснена по-специално, като приеме на германска територия бежанци.

"Скъпи Олаф – отново пише Мелони – както знаете, през последните седмици италианското правителство беше заето на първа линия в справянето с изключителния миграционен натиск. Този ангажимент се изразява както на вътрешния фронт, за да се даде максимална подкрепа на италианските региони, започвайки от остров Лампедуза, и на международния, където имаме множество контакти, най-скоро в Ню Йорк, с международни партньори и страни на произход и транзит, както и с институциите на ЕС и държавите-членки. Особено важни бяха посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Лампедуза на миналия 17 септември и конкретния напредък в прилагането на Меморандума за разбирателство между ЕС и Тунис, произтичащ от него“. 

"Сигурен съм във вашето разбиране и сътрудничество, заключава министър-председателят, надявам се, че точните контури на тези инициативи на вашето правителство могат да бъдат по-добре изяснени и ще се радвам да обсъдим въпроса лично при първа възможност, като се започне от Срещата на върха на ЕС и Европейският съвет в Гранада на 5 и 6 октомври“.

Берлин приложи програма за финансова подкрепа за НПО (Неправителствени организации), за проекти в помощ на мигрантите по море и сушат, като досега вече са разгледани две кандидатури. Но действията на федералното правителство явно не са координирани с Италия.