Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски разработва план за започване на диалог с Русия и постигане на справедлив мир. Това увери министър-председателят на Италия Джорджа Мелони на съвместен брифинг в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц, предава РБК-Украйна.

По думите на лидера на кабинета в Рим продължаването на помощта за Украйна е единственият начин страните в конфликта да седнат на масата за преговори.

Зеленски "работи по план за започване на диалог и за да постигнем справедлив мир, трябва да увеличим усилията си. Но ако смятаме, че трябва да попречим на хората да бъдат свободни в името на това да има мир, то тогава това не е мир. Затова единствената възможност, която имаме, е да помогнем на Украйна", подчерта министър-председателят.

Тя добави също, че планира да посети Украйна преди годишнината от началото на войната на 24 февруари.

Припомня се, че още през октомври Зеленски одобри решението на Съвета за национална сигурност и отбрана да откаже преговори с руския президент Владимир Путин. А Европейският съюз официално подкрепи украинската формула за мир. Освен това управляващите в Украйна все още не са взели решение за мястото и датата на глобалната среща на върха по формулата за мира.