Италия, като част от нов пакет военна помощ за Украйна, ще предостави не само системи за противовъздушна отбрана SAMP-T, но и системи Skyguard и Spike, заяви италианският премиер Джорджа Мелони на съвместен брифинг с президента на Украйна Володимир Зеленски, предава РБК- Украйна.

"Предоставихме шестия пакет военна помощ на Украйна, който се фокусира главно върху въздушната отбрана за защита на гражданската инфраструктура... Работихме усилено по това заедно с Франция, за да свържем бързо нашите технологии. Системата за противовъздушна отбрана SAMP-T е много важна, но новият помощен пакет включва и други системи за противовъздушна отбрана – Skyguard и Spike“, отбеляза премиерът.

Според нея сега стратегическата цел е да се защити украинската критична инфраструктура. Италия също планира да помогне на страната с разминирането.

Премиерът на Италия добави, че по време на нейното посещение генератори са били предадени на Украйна.

На свой ред Зеленски нарече шестия пакет помощи от Италия "мощен“.

"SAMP-T е много сериозна технология, ние работим върху нея от дълго време и личното ръководство на премиера ни даде възможност да получим тези системи.

Освен това Украйна ще получи още две важни системи (ПВО). – ред.), за да защитим живота си“, подчерта държавният глава.

Мелони изтъкна, че страната й обмисля прехвърлянето на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, но за самолети не се говори нищо такова.