Украйна няма да прави компромис с Русия, която не е заинтересована от преговори. Отстъпките няма да осигурят стабилен мир в Украйна. Заяви заместник-министъра на външните работи Андрий Мелник, бивш посланик на Украйна в Германия, в интервю за Morgenpost.

"В момента не изпитвам никакво желание за мир на всяка цена. Ако можехме да покажем малко във военно отношение, при всички случаи щяхме да имаме слаби козове при евентуални преговори", подчерта той.

Мелник отбеляза, че мнозинството украинци не са готови да направят отстъпки с врага. Подобни компромиси няма да могат да осигурят мир в Украйна.

"Един гнил компромис не може да осигури стабилен мир за всички ни, най-много крехко примирие. Всякакви разговори за преговори също са пълна глупост, защото руснаците изобщо не искат да преговарят", заяви Мелник.

Андреий Мелник коментира и контраофанзивата. 

"Това е много важно за всички в Украйна. Тази офанзива е нещо като лъч надежда. Ние вярваме, че с помощта на нашите западни съюзници сме в състояние да освободим окупираните територии. Това не е пожелателно мислене, както някои смятат. През изминалата година украинската армия показа, че може да се бие за освобождаване на по-големи региони, като в Харков. Разбира се, няма да е лесно, защото руснаците се подготвят добре от месеци. Не може да се греши".

"Натискът на очакванията от страна на западните партньори е голям. Какво се случва, ако офанзивата се провали", питат от медията.

"Останахме с впечатлението, че имаме само един шанс и че сме принудени да преговаряме, ако не върви добре. Желанието за незабавен успех като предпоставка за продължаване на подкрепата от нашите партньори е цинично и несправедливо. Военната помощ ни се предоставя твърде бавно и само на малки порции, но се очаква да ударим в земята - бърз триумф. Това много ме дразни. Дължината на фронтовата линия е над 1300 километра. В Бахмут можете да видите колко ужасно трудна е тази война . Девет месеца се води битка за всяка къща".