В рамките на конференция, организирана от германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, бившият посланик на Киев във ФРГ и настоящ заместник-министър на външните работи на Украйна Андрий Мелник подчерта, че в конфликта руският президент Владимир Путин се стреми "малко по малко да накара украинците да полудеят“.

"Русия иска да изтощи хората в Украйна, те трябва бавно да полудеят. Всеки, който бяга към бункера по няколко пъти на ден заради въздушна тревога и е принуден да остане там часове, рискува да престане да вярва в успеха и свободата. Това е атака срещу психиката“, подчерта Мелник в рамките на един от панелите на конференцията, в който се включи чрез видеовръзка.

Украинският дипломат бе попитан дали има дипломатически изход от войната – въпрос, на който той отговори уклончиво, като заяви, че не може да прецени дали това е реалистично. "Има още много какво да се направи срещу Русия – например по отношение на санкциите. А как би изглеждало дипломатическото решение – само небесата знаят. Но присъединяването на Украйна към НАТО е единственият начин за предотвратяване на нова война“, категоричен бе Мелник.

Според Мелник оръжията, доставени на Киев от западните страни, не са достатъчни, за да може Украйна да започне контранастъпление и да спечели предимство на бойното поле. "Не искаме да започваме неподготвено контранастъпление“, подчерта заместник-министърът. В същото време той посочи, че в момента Киев разполага с приблизително "50-60 западни танка". "Въпреки това Русия, както сега, така и в миналото, може да произвежда или привежда в бойна готовност до 10 танка на ден. А това означава, че още дълго време няма да можем да постигнем решаващо предимство на бойното поле“, обясни Мелник.

По думите му Украйна не иска конфликтът да се протака, заради големите загуби. "Надяваме се да постигнем мир тази година. За това се нуждаем от голяма подкрепа от нашите съюзници“, обобщи Мелник, призовавайки Запада да достави танкове и бойни самолети на Украйна.