Овидио Гусман Лопес, син на бившия главатар на мексиканския наркокартел "Синалоа“ Хоакин Гусман, по прякор Ел Чапо, е екстрадиран в САЩ, предава Associated Press, като се позовава на съобщение от Министерството на правосъдието.

"В резултат на сътрудничеството между правоприлагащите органи на САЩ и Мексико Овидио Гусман Лопес, лидерът на картела "Синалоа“, бе екстрадиран в Съединените щати“, се казва в изявление, публикувано на официалната интернет страница на американското правосъдно ведомство.

На 5 януари Гусман Лопес бе задържан и отведен в затвора с максимална сигурност "Алтиплано“ в щата Мексико. Той бе изправен пред искане за екстрадиция в САЩ, където е обвинен в заговор за разпространение на кокаин, метамфетамин и марихуана.

Задържането на Гусман Лопес на 17 октомври 2019 г. в Кулиакан доведе до улични боеве; 9 души бяха убити при сблъсъците, а повече от 20 други бяха ранени. В същия ден властите наредиха освобождаването му с оглед сигурността на местното население.

За Овидио Гусман Лопес, известен като "Ел Ратон“ – "Мишлето“, се счита, че е поел управлението на картела "Синалоа“ след ареста на баща му. Той е и един от четиримата синове на "Ел Чапо“, наричани "Чапитос“, като другите трима в момента са на свобода.

"Ел Ратон“ е бил транспортиран със самолет до Чикаго в петък следобед. Очаква се той да се изправи пред американския съд още в понеделник.

"Ел Чапо“ избяга от "Алтиплано“ в нощта на 12 юли 2015 г. през тунел в килията си с дължина 1,5 километра, прокопан на дълбочина 10 метра. Той бе заловен по време на специална операция на Корпуса на морската пехота в град Лос Мочис през в Синалоа на 8 януари 2016 г., а година по-късно мексиканските власти екстрадираха наркобоса в САЩ. През февруари 2019 г. журито в Източния окръг на Ню Йорк го призна за виновен по всички обвинения, а в средата на юли същата година Гузман беше осъден на доживотен затвор.

Организираните престъпни общности и наркокартелите до голяма степен са отговорни за кризата в сигурността, която Мексико преживява от много години. През 2022 г. в страната са регистрирани 30 968 умишлени убийства, със 7,1% по-малко от предходната година.