Учредителното събитие на "Форума на привържениците на борбата срещу съвременните практики на неоколониализма" ще се проведе на 18-20 октомври в Москва. Това съобщи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Бяха проведени предварителни консултации, в резултат на които беше изготвен проект на програма за учредителното събитие на форума. Позволете ми да ви напомня, че това събитие е планирано да се проведе през октомври тази година, а именно 18-20 октомври в Москва. Освен това проект на съвместно обръщение от името на организационния комитет към потенциалните участници във форума“, е заявил Медведев по време на второто заседание на организационния комитет на асоциацията на политическите и обществени сили "Форум на привържениците на борбата срещу съвременните практики на неоколониализъм."

Той е отбелязал важността на форума: "да се осигури широко представителство на политически партии, обществени сили, които се противопоставят на тоталното господство на бившите монополи". 

"За съжаление, това е настоящата ситуация в много области. Тези деструктивни действия като цяло водят до подкопаване на суверенитета на развиващите се страни от Азия, Африка, Латинска Америка и пречат на развитието на нашата страна. Сигурен съм, че съвместната работа на Участниците във форума ще дадат значителен принос за формирането на справедлив свят, от който се нуждаем“, е допълнил Медведев.

През март месец заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подкрепи "справедливата борба“ на Аржентина за завръщане на суверенитета й над Фолклендските (Малвински) острови. В статия на сайта на партия "Единна Русия“, чийто председател е  бившият президент, той коментира излизането на Буенос Айрес от споразумение с Великобритания за съвместна административна дейност на територията и призова народите по света към борба "за отстраняване на злокачествения тумор от колониалното минало“.

Медведев, също така заяви, че отношението на ЕС към Украйна напомня на неоколониализъм.