Забраната за износ на стоки за Русия от страните от Г-7, ако такова решение бъде одобрено, ще доведе до огледални мерки от Москва и прекратяване на зърнената сделка, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в Telegram.

"Идеята на идиотите от Г -7 за пълна забрана на износа на стоки за нас по подразбиране е прекратен, защото предполага и контрапрекратяване на вноса на стоки от нашата страна в най-чувствителните за Г-7 категории. В този случай зърнената сделка ще приключи за тях и много повече, от което имат нужда“, написа той.

По-рано Bloomberg съобщи, че служители от страните от Г-7 обсъждат възможността за "пълна забрана на износ“ за Русия преди срещата на върха на Г-7, насрочена за 19-21 май в Хирошима. Агенцията отбеляза, че забраната за износ може да включва някои изключения, които вероятно ще се прилагат за лекарства, селскостопански продукти и храни.

Високопоставен представител на ЕС по-късно обясни пред репортери, че идеята "циркулира от известно време", но че "не е била обсъдена на срещата на лидерите от Г-7 в Япония" и не е в заключителния документ.

Икономически най-големи държави от Групата на седемте (Г - 7) призоваха за "удължаване, пълно изпълнение и разширяване" на критичната сделка за износ на украинско зърно през Черно море, заявиха министрите на земеделието от групата в комюнике.