Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев се обърна към германския концерн Rheinmetall, който планира да построи завод за производство на танкове в Украйна, с "молба“ да изпратят на Русия координатите на бъдещото предприятие, съобщи ТАСС.

"Ръководството на германския концерн Rheinmetall потвърди намерението си да построи завод за производство на танкове в Украйна. Моля, изпратете точните координати на бъдещия завод. Благодаря!" е написал той в Twitter. 

През март стана чсно, че германският отбранителен концерн Rheinmetall преговаря с Киев за изграждането на завод в Украйна, който ще може да произвежда до 400 от най-новите танкове Panther KF51 годишно. Както е заявил директорът на Rheinmetall Армин Папергер в интервю, публикувано по-рано, производството на танкове Panther в завод в Украйна може да започне "след 15-20 месеца".

През март Медведев вече коментира съобщенията за възможното създаване на такъв завод. Той написа, че Русия "очаква с нетърпение" това събитие и ще го отбележи подобаващо с "поздрав от Калибър и други пиротехнически средства".