Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подкрепи "справедливата борба“ на Аржентина за завръщане на суверенитета й над Фолклендските (Малвински) острови. В статия на сайта на партия "Единна Русия“, чийто председател е  бившият президент, той коментира излизането на Буенос Айрес от споразумение с Великобритания за съвместна административна дейност на територията и призова народите по света към борба "за отстраняване на злокачествения тумор от колониалното минало“, предава ТАСС.

"Хартийката, според историческите мерки, е доста свежа – от 2016 година. Но политически е гнила и воняща (както всъщност всичко, до което се е докоснала чумавата ръка на Лондон). Фокусът на Буенос Айрес върху продължаването на справедливата борба за връщането на суверенитета върху спорните територии ясно показа курс към укрепване на правосубектността на държавите и борбата им срещу срамните съвременни практики на неоколониализма, от които продължават да страдат много държави“, пише политикът.

Медведев заяви, че острият бръснач на турбуленцията в международните отношения е отворил абсцеса на дългогодишните световни проблеми. "В продължение на много десетилетия те са били лекувани с "политически пластири“, вместо да се премахнат причините за болестта. Абсцесът обаче не може да продължи вечно. Дойде време за международна операция за отстраняване на злокачествения тумор от колониалното минало“, категоричен е той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация обърна внимание на факта, че според класификацията на ООН в света все още има достатъчно несамоуправляващи се територии, "такива рудименти на разпадането на колониалната система в 1950-1970-те години на XX век." "Наистина, бившите метрополии искат ли да им дадат истинска свобода? Едва ли", заявява Медведев.

Според него Великобритания никога няма да даде на Мавриций архипелага Чагос, а Франция никога няма да даде Майот на Съюза на Коморските острови или островите Епарс на Мадагаскар. "Затова те едва напоследък се затвърдиха в разбирането си за правилността на съпротивата срещу остатъците от неоколониални практики и налагането на извратени културни нагласи, които идват от бившите западни метрополии“, казва той.

Обобщавайки, Медведев предупреди, че новият многополюсен свят ще бъде много по-труден от "двумерната биполярка или еднополюсен диктат“. "И ако Съветският съюз активно допринесе за смъртта на колониалната система в света, сега ние, заедно с други страни, можем да забием последния пирон в ковчега на неоколониалните стремежи на западния свят“, заключи той.

Фолклендските (Малвинските) острови са архипелаг в югозападната част на Атлантическия океан край бреговете на Южна Америка. Намира се на около 1500 километра от Аржентина и на почти 13 хил. км от Великобритания. Фолклендските острови са открити от европейците през XVI век. Англичани, холандци и испанци претендират да са техни откриватели. На островите не е имало коренно население. Първите опити за изследване на архипелага са направени от британци и французи. През 1690 г. британците, които акостирали на островите, ги нарекли Фолклендски острови в памет на Антъни Кери, виконт Фолклендски, който финансирал експедицията, и това име първоначално било дадено на пролива, разделящ двата големи острова от архипелага. Французите ги наричат ​​Малвинските острови (на френски iles Malouines) в чест на жителите на бретонското пристанище Сен Мало във Франция (на френски les Malouins или Malouines). В момента това име се използва официално в Аржентина и други страни от Латинска Америка.

След като обявява независимост от Испания през 1816 г., Аржентина предявява претенции към Фолклендските острови и поема контрола над тях през 1820 г. Но през 1833 г. те отново са превзети от британците и оттогава са владение на Великобритания.През 1892 г. получават статут на колония, през 1981 г. - зависима територия, през 2002 г. - отвъдморска територия. Аржентина никога не призна британския суверенитет над островите, но дълго време не повдига въпроса за връщането им.