Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев подчерта необходимостта от "сваляне на режима в Киев“ в хода на бъдещата руска офанзива. Коментирайки ситуацията около очакваното украинско контранастъпление в своя канал в Telegram, той написа: "Трябва да спрем врага и след това ние да започнем настъпление“, предава ТАСС.

"Целта [на руската офанзива] не е само освобождаването на нашите земи и защитата на нашия народ. Нейната цел е пълното сваляне на нацисткия режим в Киев, който се е окопал в страната 404", подчерта Медведев.

По думите му контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна не е изненада за Русия, защото Киев трябва да оправдае парите и оръжията, получени от Запада. "Врагът отдавна обещава голяма контраофанзива. И изглежда, че вече е започнал нещо. Без изненади, тъй като режимът в Киев няма избор. Трябва да атакува. Трябва да оправдае получените плячка и оръжия“, написа още той.

Според Медведев са достатъчни "няколко доклада от американски агенти, които отдавна командват СБУ“ и цялото украинско ръководство "мигновено ще бъде отписано“. "Затова киевският режим има само един изход – да отиде докрай, изпращайки хиляди мобилизирани на смърт“, каза той.

Медведев добави, че украинският президент Володимир Зеленски не може да разочарова Запада, защото това може да му коства не само политическия пост, но и живота. "Разочарованието на стопаните може да струва на Зеленски и Ко (и на компанията – бел.ред.) не само постовете, но и самите им животи“, написа Медведев.

Според него Украйна и западните страни искат да заличат Русия от лицето на Земята, така че сега тя трябва да се концентрира и да им даде отговор. Той подчерта, че Русия превъзхожда врага както по оръжие, така и по морал.

В същото време политикът отбеляза, че "не трябва да се подценява врагът“. "Врагът и западният свят, който го подкрепя, са готови на всичко, за да изтрият страната ни от лицето на Земята. Затова сега основното е да се концентрираме максимално и да дадем достоен отговор. Нашата армия разполага със значителна предимство в авиацията, бронираните сили и високоточните оръжия. И, разбира се, морално превъзходство“, заключи Медведев.