Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев смята, че след Кубинската криза през 1962 г. заплахата от пряк конфликт между Русия и НАТО, който може да доведе до Трета световна война, никога не е била толкова реална, колкото е сега. Медведев посочва това в своя Telegram канал. 

"Примитивното изнудване на Конгреса на САЩ от страна на администрацията на Байдън не е нещо ново и има исторически прецеденти. "Дайте пари на нашия човек (вмъкнете правилното име), иначе ще трябва да започнем война с руснаците" - това са казвали различни американски президенти по различно време, измъквайки долари от своите законодатели", пише Медведев.

"Въпросът днес е различен:

1. Никога досега не са били измъквани толкова много пари за една малка държава в процес на разпадане.

2. Никога не са се измъквали толкова агресивно и нагло пари за държава, която открито е корумпирала действащ президент на САЩ и неговото семейство.

3. никога от времето на Кубинската ракетна криза насам заплахата от пряка конфронтация между Русия и НАТО и преход към Трета световна война не е била толкова реална", изброява той.

"Това е нов феномен в американския политически дискурс, създаден от Джо, Хънтър и съдружници. Пред тях се очертава перспективата за импийчмънт (който е малко вероятен) и изборно поражение (което е много вероятно). Оттук и хапливото изнудване, непрестанните истерии и дивите инсинуации срещу нас.

Разбира се, администрацията и сплашеното й пате ще получат парите. Не сега, а през новата година. За да продължат бизнеса на войната на всяка цена. А зад тези пари ще потекат нови реки от кръв, за които са отговорни семейство Байдън и цялата им бандеровска измет", подчертава заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия.