"Украинските власти все още могат да приемат предложенията на руския президент Владимир Путин за мирно уреждане, в противен случай настъплението на руските войски ще продължи и ситуацията ще се промени не в полза на Киев". Това е заявил пред репортери заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, предава ТАСС.

"Ако говорим съвсем директно и откровено, мисля, че президентът каза всичко, че всяко следващо предложение, което ще бъде направено от Руската федерация, независимо как ще се отнасяме към него, ще бъде по-лошо за сегашните украински власти от предишното, така че сега те имат възможност да приемат такова предложение, което е формулирано от Владимир Владимирович Путин, и при всички случаи да се опитат да установят мир, като прекратят тази част от конфликта", е посочил той.

В противен случай, е продължил Медведев, "настъпателните действия на Русия ще продължат. А къде ще свърши границата на санитарната зона (буферната зона), за който говори президентът на Русия, засега е трудно да се каже. Напълно вероятно е всичко това да не е в полза на сегашните украински власти. Така че те трябва да побързат, докато има такава възможност", е добавил той.

Въпреки това, е продължил заместник-председателят на Съвета за сигурност, Киев вече е отговорил с отказ на конференцията в Швейцария, "отхвърляйки всякакви предложения от самото начало, връщайки дискусията в самото начало". "Напразно. Така че оттук нататък ще бъде още по-зле".