Украйна е част от Русия, но заради геополитически и исторически причини, дълго време Русия се е смирявала с това, че страните живеят "в различни апартаменти“. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев в голямо интервю за руските медии, включително РИА Новости.

"Не само, че Украйна въобще е част от Русия, да си го кажем честно – това е част от Русия. Но заради геополитически и исторически причини, ние дълго време се смирявахме с това, че живеем в отделни апартаменти. Ние сме принудени да се съобразяваме с това, с тези фиктивни граници, с територии, които винаги са били част не само от Руската империя, всичко е било Руската империя, това е разбираемо, с изключение на някои области, които са взети в резултат на Втората световна война. Освен това тези територии са били населени с коренно руско население и винаги са били част от Русия в тесния смисъл на думата – велика Русия, а не малка Русия“, посочи Медведев.

По време на интервюто Медведев отбеляза, че е останал с впечатлението, че западните страни не вярват и не виждат степента на решимост на Русия да започне военна операция в Украйна, в резултат на което са се заблудили.

"Затова е безсмислено да се преговаря с някакви държави, блокове, общности от държави - те разбират само езика на силата. Само езика на силата!" - добави Медведев.