"Специалната операция до голяма степен се превърна в антитерористична борба, необходимо е да се унищожи гнездото на оси на терористичния киевски режим", е заявил заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев по време на посещение на общовойсковото учение полигон Прудбой в района на Волгоград, цитира ТАСС.

"Контратерористичната борба е по същество това, в което СВО вече се превърна до голяма степен. Защото ние се борим с терористи, които убиват нашите хора“, е заявил Медведев.

Според него "отговорът е ясен". "Те трябва да бъдат унищожени. И не само в лично качество, необходимо е да се унищожи самото гнездо на оси, режимът, който се е изградил в Украйна, трябва да бъде унищожен“, е подчертал Медведев.

В противен случай, е добавил заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, "оттам постоянно ще идва заплаха и вие ще трябва постоянно да провеждате операции като тази, която се провежда повече от година <...>“. "Тук не трябва да има никакви съмнения“, е завършил Медведев.

"Това е терористичен акт и той не може да бъде квалифициран по друг начин. Ако е терористичен акт, тогава има само един начин да се отговори на него: никоя държава не преговаря с терористи, терористите трябва да бъдат унищожени", заявява Медведев. Той публикува в канала си в Telegram кадри от разговора с военнослужещите на общовойсковия полигон Прудбой.

"Всички разбират, че това е абсолютна терористична атака, това не е военна битка, не са военни действия, дори не се вписва в никакви правила за водене на война“, заявява Медведев. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация се запита каква цел може да преследва подобно нападение. "Нанасят щети на цивилното население и само защото тези оръжия, тези безпилотни летателни апарати, които са били използвани, те не могат да нанесат щети нито на военни съоръжения, нито на държавни съоръжения“, заявява той. "Това означава, че целта е проста – да се нанесат щети, да се нанесат всякакви щети на цивилното население“, повтори Медведев.

"И фактът, че нашият противник вече се държи като терорист, характеризира по определен начин както украинския режим, така и тези, които стоят зад него – преди всичко американци, европейци, които всъщност са тръгнали на бойния път с нас“, подчертава той. Според него "на терористичните актове трябва да се отговаря възможно най-сурово".