Светът ще бъде на ръба на глобален конфликт, ако Вашингтон иска поражението на Москва. Русия ще се защитава с всякакви средства, включително с ядрени оръжия, заяви Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, цитиран от ТАСС.

"Очевидно е за всички разумни сили, че ако САЩ искат поражението на Русия, значи сме на ръба на глобален конфликт и имаме право да се защитаваме с всякакви оръжия, включително ядрени“, отбеляза бившият руски президент в изявление.

Медведев припомни, че бе обявено послание на руския президент Владимир Путин до Федералното събрание, в което той, наред с други неща, обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия. "Закъсняло решение, чиято неизбежност отбелязах още миналата година".

Това решение, предизвикано от войната, която по думите му е обявена на Русия от САЩ и други страни от НАТО, ще има огромен отзвук в света като цяло и във Вашингтон в частност.

"В края на краищата американският истаблишмънт досега разсъждава по следния начин: ще ви пречим навсякъде и във всичко, ще доставим гигантски количества оръжия на киевския режим, ще работим за победата над Русия, а след това ще ви ограничим и унищожим, но стратегическата сигурност е отделен въпрос", подчерта Медведев . Според него ситуацията не е свързана с общия контекст на отношенията между Русия и САЩ. Тя е "едва ли не свещена крава“.

Подобно заключение, продължи той, е "по-лошо от престъпление - това е груба грешка" на САЩ. Грешката, "породена от тяхната mania grandiosa (чувството им за безнаказаност и превъзходство)", изтъкна заместник- председателят на Съвета за сигурност на Русия.

Медведев цитира думите на Путин, че Русия е невъзможно да бъде победена на бойното поле, и отбеляза, че "именно с това е свързано спирането (засега) на Договора за съкращаване на стратегическите оръжия". Медведев прикани американските елити, които "са загубили връзка с реалността", да се замислят какво са постигнали. "Ще наблюдаваме и реакцията на други ядрени сили като Франция и Великобритания. Техните (стратегически ядрени сили - бел. ТАСС) не бяха включени при подготовката на споразумения между САЩ и СССР, но е крайно време да го направим“, обобщи бившият руски президент.