Приемането на Украйна в Европейския съюз реално е възможно едва към средата на века и до този момент самият блок може да изчезне. Такава оценка на ситуацията направи бившият руски президент Дмитрий Медведев в своя канал в "Туитър“, предава ТАСС.

Според него ситуацията с приемането на Украйна в Европейския съюз е подобна на изграждането на комунизма в СССР: датата на изпълнение на тези планове не е посочена, но са дадени много непроверими абстрактни условия. Тяхната обективна проверка е невъзможна, продължи Медведев: те ще бъдат проверявани в продължение на десетилетия и при това от нови поколения лидери на ЕС. Затова, заяви политикът, "реалният срок е средата на века, а не по-рано“.

"Ами ако (чукам на дърво) ЕС изчезне дотогава? Страшно е да си помислим какъв скандал ще бъде, защото какви жертви ще са принесени на олтара на присъединяването към ЕС и каква измама на очакванията на нещастните украинци ще бъде? Пу-пу, да не им е уроки“, добави той.



Обяснявайки сравнението със СССР, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност припомни, че в последната версия на Програмата на КПСС, приета през 1961 г., се казва: "Партията тържествено провъзгласява: сегашното поколение съветски хора ще живее при комунизъм!“ "Годините ми наваха. Ние, учениците от 70-те, всички чакахме началото на комунизма, но не, уви, не се случи. Съветският съюз се разпадна, КПСС беше ликвидирана“, сподели спомените си той.

Превод и редакция: Иван Христов