Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг свидетелстват, че Aлиансът не се страхува толкова от Tрета световна война, колкото от победата на Русия във войната в Украйна. Това мнение изрази в събота заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, предава ТАСС.

"Столтенберг заяви, че рискът от победа на Русия е много по-висок от риска от ескалация на конфликта в Украйна. Превеждам на разбираем руски: рискът от Трета световна война е значително по-малък от риска от победа на нашата страна", отбеляза Медведев.

"Изроди. Мразят и се страхуват", подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия.

На Мюнхенската конференция по сигурността Столтенберг коментира въпроса дали военната помощ за Украйна носи риск от ескалация на конфликта. Няма безрискови варианти, заяви той, "но рискът от победата на Путин е много по-висок“. Столтенберг твърди, че Алиансът трябва да продължи да подкрепя напълно Украйна, за да предотврати руска победа и също така трябва да модернизира собствените си армии, подготвяйки се за конфронтация с Русия, която според генералния секретар няма да приключи след конфликт в Украйна, каквото и да се случи.