"Германия, поради антируските санкции, може да загуби своето политическо и икономическо влияние в Европа за дълго време, а нейните политици ще бъдат изправени пред пълен крах". Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в публикация в своя канал Telegram, цитиран от ТАСС.

Той отбелязва, че "прехваленият германски прагматизъм отново, както през 1933 г., даде истински провал още през 21 век“. "След "убийствения“ брой санкционни пакети срещу Русия [германците] трябва сами да изчислят дивите загуби“, е написал Медведев, цитирайки изчисленията на Института за германска икономика, според които до края на 2023 г. общите щети от украинската криза за германската икономика може да достигне 300 милиарда долара (530 милиарда лева) или почти 8% от общия германски БВП.

"С тези темпове Германия скоро ще загуби политическото и икономическото си лидерство в "обединена Европа" за дълго време. За радост на другите еврограндове Франция и Великобритания. Това ще означава пълен крах на онези политически малоумници, които заявяваха, че германците лесно биха могли да живеят без Русия. Краят на безславната им кариера и евентуално много по-мрачни последици", заявява Медведев.

Той също така смята, че в резултат на това в Германия "ще се възродят мечтите за Четвъртия райх и новия фюрер", особено след като около ФРГ се е образувала глутница пронизителни мелези, които постоянно искат да ядат. "Като Полша и нейната балтийска част. И ако не получат прясна храна под формата на украински земи, те безмилостно ще убият своя възрастен лидер", написа заместник-председателят на Съвета за сигурност.

"Основният резултат от "бесния антируски танц" на германците "под вашингтонската тамбура" Медведев нарече спуканите портфейли на германските граждани", пише медията. 

Според Медведев, след като е сложило край на енергийното сътрудничество с Русия, германското правителство не е могло да намери двигател за ефективното развитие на страната си. "Нашите ресурси все още трябва да бъдат заменени. Сега не можете да отидете в Сибир за петрол, газ, въглища и дърва за огрев. А САЩ, Норвегия, Холандия, страните от Близкия изток не са много готови да доставят своите енергоносители при всякакви благоприятни условия за германците", пише заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, поставяйки в заглавието на публикацията си в канала Telegram думите: "За цената на традиционната немска подкрепа за украинските нацисти".