След публикуването на подслушан разговор между германски армейски офицери за крилатите ракети Taurus бившият руски президент Дмитрий Медведев обвини Германия, че се готви за война с Русия, пише Neue Osnabrücker Zeitung.

Опитите да се представят разговорите между офицерите от Бундесвера като обикновена "игра на танкове и ракети са злонамерени лъжи", написа заместник-председателят на руския Съвет за сигурност в Telegram в неделя.

"Германия се готви за война с Русия."

От петък насам се разпространява 38-минутен запис, в който се чува разговор между четирима германски офицери. Записът е разпространен в Telegram от Маргарита Симонян, главен редактор на руската държавна телевизия RT, известна преди това като Russia Today. Разговорът е за възможното използване на германски крилати ракети Taurus, които имат обсег до 500 км, от украинските сили и за възможните последици от тях.

Не е ясно дали "политическото ръководство" и федералният канцлер Олаф Шолц (СДПГ) са били информирани за разговорите на офицерите, пише бившият президент на Русия, наричайки Шолц "вурст". "Историята обаче познава много примери за това как военните командири са в състояние да вземат решения за цивилни, за започване на войни или да ги стимулират", пише Медведев.