Спецчасти на косовската полиция (РОСУ), придружени от членове на общинската избирателна комисия, са нахлули в помещенията, разположени в северната част на Митровица, използвани от комисията по време на последните избори, съобщава електронното издание Kosova Online.

По данни на медията в града се чуват експлозии, в някои райони се вижда дим, чуват се сирени. Полицейското присъствие на мисията на ЕС (EULEX) се е увеличило значително за кратък период от време.

"Терорът на [премиера на непризнатото Косово Албин] Курти срещу сърбите продължава, специалните му сили нахлуха в помещенията на избирателната комисия в Косовска Митровица, унищожиха всичко, разбиха, опитаха се да създадат своите избирателни комисии“, написа в "Туитър“ директорът на Службата за Косово и Метохия към сръбското правителство Петър Петкович. "Хората са възмутени, но решени да не се поддават на провокациите на Курти!", допълни той.

По-рано косовската полиция влезе със сила в сградата на община Зубин Поток в северната част на Косово. Гражданите в сградата са оказали съпротива, чути се взривове, а на мястото на инцидента са задействани сирени. Както стана известно, органите на реда са нахлули в общинските помещения, разбили са вратите и са сменили ключалките. Петър Петкович заяви в тази връзка, че премиерът на Косово Албин Курти умишлено е избрал времето и е изпратил служители на силите за сигурност с автомати в община Зубин Поток по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в албанската столица.

По-рано сръбският президент Александър Вучич нарече ситуацията в Косово много трудна, отбелязвайки, че тя "буквално кипи". На 5 ноември сърбите се оттеглиха от всички институции на властта в отговор на решението на Прищина за регистрационните номера.