Президентът на Украйна Мая Санду се превърна в поредната жертва на руските телефонни шегаджии, или "пранкери“, Вован и Лексус. Мислейки си, че говори с премиера на Украйна Денис Шмигал, тя заявява, че е готова да предаде част от територията на страната си за няколко години на Киев.

Както пишат пранкерите на Телеграм-канала си, предоставяйки пълно видео от разговора, "президентът на Молдова беше много словоохотлива, смятайки, че "премиерът на Украйна“ иска да й даде компрометиращи доказателства за опозиционни политици“.

"Тя разказа как Молдова виси на косъм от пълно спиране на газа и тока. Цените вече скочиха 10 пъти, а президентът не знае как да спре растежа. Междувременно Санду търгува територията на собствената си страна, предлагайки я на Украйна“, отбелязват пранкерите.

"Знаете ли, когато бях в Киев, обсъдихме въпроса със село Гюрджулешти (село в района на Кахул в Молдова, граничещ с Румъния и Украйна) и направихме предложение. Вашите хора пристигнаха и проучиха територията, която сме готови да ви предоставим, докато все още се опитваме да разрешим правните проблеми с пристанището като цяло, но можем да ви предложим земя за ползване през следващите няколко години“, заявява Санду в хода на разговора.

Въпреки това, продължава тя, след като техниците са пристигнали и инспектирали района, молдовските власти не са получили отговор.

"Затова се чудя дали все още се интересувате от това предложение или вече сте намерили други решения“, казва Санду, имайки предвид "украинския премиер“.

Санду също изразява разочарованието си от енергийната зависимост на страната от Газпром и Приднестровието. В края президентът говори за бъдещето на молдовската армия и възможна военна операция за деокупация на Приднестровието. А също и за помощта от САЩ“, пишат Вован и Лексус.

Президентската администрация на Молдова заяви, че видеозаписът на разговора на Мая Санду с руски шегаджии е фалшификация.