В Молдова има "сериозни дискусии" за това дали страната трябва да се откаже от конституционно закрепения си неутралитет и да се присъедини към "по-голям съюз". Това заяви молдовският президент Мая Санду в интервю пред Politico.

"В момента тече сериозен дебат за способността ни да се защитаваме, дали можем да се справим сами или дали трябва да станем част от по-голям съюз", отговори тя на въпрос за евентуално членство в Алианса.

Според Санду "ако в някакъв момент ние като нация стигнем до заключението, че трябва да променим неутралитета, това трябва да стане чрез демократичен процес".

Изданието отбелязва, че най-голямото препятствие пред присъединяването на Молдова към НАТО е присъствието на руските военни в Приднестровието.

По-рано заместник-генералният секретар на Северноатлантическия алианс Мирча Джоана заяви, че Молдова е в ситуация на голям натиск и се нуждае от подкрепата на НАТО. Той добави, че Алиансът ще помогне по-специално на Кишинев, след исканията на президента на републиката Мая Санду за системите за противовъздушна отбрана.

На 19 януари молдовският президент заяви, че Кишинев е поискал системи за противовъздушна отбрана от съюзниците.