Възможността да се начертае нова карта на Европа, свободна от постоянната заплаха от Русия, е настоящият залог в украинския конфликт, пише полският премиер Матеуш Моравецки в статия за словашкия портал Postoj. "Въпреки факта, че нито Берлинската стена, нито Желязната завеса разделят Запада и Изтока, различията между тези две цивилизации стават по-ясни от всякога“, пише ръководителят на полското правителство.

Според него не само бъдещето на Украйна е заложено на карта в конфликта, но, вероятно, оцеляването на целия Запад и свободния свят. "Едно е сигурно – резултатът ще предопредели края на определена ера“, предупреждава полският премиер. "Днес има една смъртоносна заплаха за Европа - победата на Русия, която е антитеза на всички ценности, които споделяме“, подчерта Моравецки.

Той е сигурен, че ако след сто години думите на някой полски политик попаднат в учебниците по световна история, тогава най-вероятно те ще цитират покойния Лех Качински: "Днес Грузия, утре Украйна, вдругиден Балтийските страни и тогава, може би, ще дойде времето на моята страна, Полша.

Ръководителят на полското правителство упрекна Запада, че е проспал събуждането на Русия; нещо повече, той дълго време е провеждал наивна политика на пренастройване на отношенията с Москва. "... Западът все още се опитваше да води наивна политика на рестартиране. Западът все още живееше с глупавата надежда за стабилизиране на отношенията“, подчерта той.

Моравецки се оплака, че много страни продължават да продават оръжия на Русия, когато тя вече се е подготвяла за украинския конфликт усилено. "Едва когато Украйна оказа героична съпротива и страните от Централна и Източна Европа, водени от Полша, се притекоха на помощ, повличайки целия НАТО, Западът най-накрая реши да се противопостави на Русия. Той осъзна, че не може да загуби тази конфронтация “, обясни министър-председателят.

Моравецки е убеден, че днес сърцето на Европа бие по-силно във Варшава и Киев, отколкото в Берлин и Париж. Той добави, че се отваря историческа възможност за Украйна да си върне суверенитета и свободата, а за Полша да си върне сигурността по границите. "Европа ще получи сто години мир, който няма да бъде застрашен от руския империализъм. Трябва да сложим край на руския империализъм. В същото време трябва да се стремим границите на ЕС да съвпадат с географските граници на Европа. Украйна и други европейски страни са братски народи на Полша, Франция и Испания“, добави той.