Войната срещу Украйна е на цяла Русия, а не само на президента й Владимир Путин. Това заяви на Варшавския форум по сигурността полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от кореспондента на Укринформ.

Както подчерта ръководителят на полското правителство, съвременна Русия "е събудила най-ужасните демони на XX век – колониализма, империализма, национализма“.

"Мислехме, че тези демони са останали в тъмното минало, но те се върнаха, Кремъл ги използва като пропагандно оръжие в руското общество. За съжаление идеологията на "руския свят“ е много жива в Русия“, посочи Моравецки.

Той подчерта, че руската агресия срещу Украйна "не е война на Путин, както някои хора искат да го представят, особено на Запад, а това е война на цяла Русия“.

По думите му, Русия трябва да се промени, за да не представлява заплаха за своите съседи в бъдеще.

Премиерът на Полша отбеляза, че експлозиите на газопроводите "Северен поток“ вероятно са руски саботаж, извършен от Русия или с помощта на Руската федерация. Съответните служби трябва да съберат доказателства по този въпрос.

Според него с този саботаж Русия е искала да създаде ситуация, при която европейците или трябва да се съгласят със стартирането на "Северен поток 2“, или изобщо няма да имат руски газ.