Победата над Русия е "държавният смисъл и на Полша, и на Европа“. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю пред италианското издание Corriere Della Serra.

На молба за коментар на твърденията на някои анализатори, че Полша иска да се възползва от украинската криза, за да измести европейския център на тежестта на изток и да създаде нов геополитически баланс, с Варшава начело, заменяйки традиционното френско-германско лидерство на ЕС, министър-председателят отговори:

"Ние считаме войнатав Украйна преди всичко за екзистенциална заплаха за Полша и за цяла Европа.Ако Русия спечели, всички геополитически анализи могат да бъдат изхвърлени на боклука. Полша не е избирала къде да се намира на картата, но напълно разбира отговорността на своето местоположение.Поражението на Русия е както полски, така и европейски държвавен смисъл".

Премиерът също обяснява защо е против идеята за преговори с Кремъл: "Не се преговаря с терористи. А Русия сега се превърна в терористична държава. Ежедневни бомбардировки на градове, атаки срещу цивилни цели, кланета на жени и деца – мащабът на военните престъпления на Русия е просто чудовищен и докато не спре, няма какво да говорим“, заключи Моравецки.

По думите му, "ако всички страни бяха реагирали със същата скорост и решителност като Полша, днес щяхме да сме много по-близо до победата за Украйна“.

Полският премиер подчерта, че оценява "помощта на Германия за Украйна, но ние също трябва да запазим съответните пропорции. Берлин декларира повече помощ, отколкото всъщност дава. А ние няма успеем да защитим Украйна само с изявления. Дори ако Германия достави на Украйна това, което твърди, това пак ще бъде капка в морето от нужди. Трябва да очакваме повече от една от най-силните европейски страни".

Канцлерът Олаф Шолц мотивира относителната германска предпазливост както с тежестта на историята, така и с необходимостта западните съюзници да избягват всяка стъпка, която може да доведе до разширяване на конфликта и пряка конфронтация между Русия и НАТО: "Канцлерът също повтори че те не искат да го правят сами, но в същото време Германия се превръщаше в самотен остров сред страните, които все повече се ангажираха да помагат на Украйна.Забавянето на доставките на оръжие противоречи на интересите на Европа и кара Кремъл да се чувства по-уверен. Но не толкова, че да атакува страните от НАТО“.

"Русия – добавя той – много добре знае, че не би имала никакъв шанс в такава конфронтация. Почти година след пълномащабното настъпление срещу Украйна трябва да е ясно на всички, че връщането към предвоенното състояние е невъзможно. В Германия бяха убедени, че е възможно да се отклони Москва от имперските й стремежи чрез търговски обмен и в същото време мечката не бива да се "дразни“. И двете предположения се оказаха неверни“.

За Русия, отбелязва още премиерът, енергийните ресурси изпълняват "същата функция като танковете: те са инструменти за завладяване и зависимост. Бих искал да вярвам, че изпращането на Леопарди в Украйна от германското правителство е доказателство за промяна във възприемането на Русия и че Германия ще продължи да си сътрудничи с Полша, за да гарантира сигурността и стабилността на Европа. Ако искаме мирът да победи, не трябва да се поддаваме на руската пропаганда на страха“, категоричен е Матеуш Моравецки.