Двама от най-високопоставените фигури на Световната здравна организация в борбата срещу Covid-19 напускат следващата седмица, според писмо от генералния директор на СЗО, публикувано във вторник, пише Vanguard.

Индийският педиатър и клиничен учен Сумия Сваминатан напуска поста си на главен учен в СЗО, докато Марианджела Шимао от Бразилия напуска поста помощник-генерален директор на здравната агенция на ООН за достъп до лекарства и здравни продукти.

Двамата бяха сред висшите служители на СЗО, ръководещи глобалните усилия за координиране на отговора на пандемията, откакто Covid-19 беше открит за първи път в Китай в края на 2019 г.

Те са били част от екипа на СЗО за комуникация с обществеността, търсенето на ваксини, тестове и лечения за борба с пандемията.

Напусканията бяха обявени в писмо до колегите, написано от Тедрос Гебрейесус като част от промяната на неговия висш екип след преизбирането му за втори петгодишен мандат през май.

"Бих искал да изразя своята вечна признателност и уважение към членовете на моя висш ръководен екип, чиито назначения в СЗО приключват на 30 ноември“, каза Тедрос в писмото. "Тези изтъкнати личности имат моята най-дълбока благодарност за тяхната ангажираност и принос към организацията през последните пет години.“

Сваминатан и нейният екип работиха, за да бъдат в крак с непрекъснато развиващата се наука около Covid-19 и да я комуникират.

Шимао често поемаше водеща роля в обясняването на търсенето на ваксини и процеса на одобрение на СЗО за инжекции срещу Covid.

Сред освободените са бившият френски здравен министър Агнес Бюзин, пратеникът на Тедрос по многостранните въпроси; и бившия министър на британското правителство Джейн Елисън, която напуска поста изпълнителен директор за външните работи и управлението.

"Екипът… помогна на СЗО да премине през глобална пандемия, която опустоши здравето и благосъстоянието на целия свят и имаше дълбоко и продължаващо въздействие върху глобалното обществено здраве“, обяснява Гебрейесус.

"Благодарение на тяхното лидерство и опит, тези напускащи членове на висшия ръководен екип направиха наистина положителна промяна и тяхното наследство е укрепена и по-гъвкава, справедлива и издръжлива СЗО.“

Все още няма съобщения за нови назначения.