Сблъсъци между полиция и участници в масовия опозиционен протест имаше в неделя в центъра на Кишинев. Органите на реда блокираха пътя на многохилядна колона към централния площад на града, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Колоната се натъкна на полицейски кордон, отделни групи се опитаха да го пробият. Демонстрантите скандираха "Долу диктатурата", "Долу (президента на Молдова) Мая Санду". След кратки сблъсъци с полицията протестиращите, заобикаляйки кордоните на спецчастите, се отправиха към сградата на парламента, резиденцията на президента и правителството. Те настояват при тях да излязат държавните ръководители, скандират "Оставка", "Позор". Вадим Фотеску, Регина Апостолова и вицепрезидентът на политическата сила Марина Таубер, оглавяващи колоната, преговарят с представители на правоприлагащите органи, настоявайки протестиращите да бъдат допуснати да проведат митинг.

Генералният инспекторат на полицията на Молдова съобщи на сайта си, че са задържани 54 протестиращи, включително 21 непълнолетни. Според полицията те са се държали "подозрително" и са носили "забранени предмети".

Организаторите на протестите обвиниха властите в организиране на провокации и други незаконни действия, за да осуетят началото на мирна демонстрация. "Днес има просто безумна провокация от страна на властите и полицията. Хората бяха незаконно свалени от автобуси, въпреки това хиляди протестиращи отиват пеша и с минаващи автомобили към столицата, други организираха митинги на място, разпространявайки протести в цялата страна“, заяви на брифинг един от лидерите на Движението за народа, депутатът Вадим Фотеску.

Лидерите на протеста увериха, че акциите ще бъдат мирни.

От лятото на 2022 г. в Молдова се провеждат масови протести, участниците в които искат оставката на Санду и правителството, съставено от управляващата Партия на действие и солидарност. Демонстрантите обвиняват властите за икономическата криза, при която цените на бензина скочиха седемкратно, разходите за храна, електричество, комунални услуги и гориво скочиха рязко, а инфлацията достигна рекордните 34,62% ​​на годишна база. Ръководството на страната е критикувано за нежеланието му да договори по-добри цени на газа с Русия, милитаристични изявления и политически натиск върху представители на опозицията.