Френският футболен отбор Тулуза не избра няколко играчи за мача си от Лига 1 срещу Нант в неделя, след като отказаха да участват в кампания срещу хомофобията, обхващаща всички отбори от шампионата, пише CNN.

"Някои играчи от професионалния отбор изразиха несъгласието си относно свързването на техния образ с цветовете на дъгата, представляващи ЛГБТ движението“, се казва в изявление на ФК Тулуза в неделя.

"Въпреки че зачита индивидуалния избор на своите играчи и след многобройни разговори, футболният клуб на Тулуза избра да изключи тези играчи за мача“, добави клубът от Лига 1.

Френските отбори, които играят в първите две дивизии на страната, бяха помолени да носят номера в цветовете на дъгата и да държат банери като начин за привличане на вниманието към Международния ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията в сряда.

ФК Тулуза не посочи имената на играчите, които е изключил, но мароканският национал Закария Абухлал потвърди в социалните медии, че е "взел решение да не участва в днешния [неделен] мач“.

"Първо и най-важно искам да подчертая, че уважавам много всеки човек, независимо от неговите лични предпочитания, пол, религия или произход. Това е принцип, който не може да бъде подчертан достатъчно силно“, заяви Абухлал.

"Уважението е ценност, която много уважавам. Разпростира се и върху другите, но включва и уважение към собствените ми лични убеждения. Затова не вярвам, че съм най-подходящият човек за участие в тази кампания“.

Египетският национал Мостафа Мохамед също публикува в социалните медии в неделя, обяснявайки причините си да не участва в кампанията и да играе срещу Нант.

"Изобщо не искам да споря, но трябва да изразя позицията си“, пише Мохамед.

"Уважавам всички различия. Уважавам всички вярвания и убеждения. Това уважение се простира към другите, но също така включва уважение към моите лични убеждения.

Като се имат предвид моите корени, моята култура, важността на моите убеждения и вярвания, не беше възможно да участвам в тази кампания. Надявам се, че решението ми ще бъде уважено, както и желанието ми да не спорим за това и всеки да бъде третиран с уважение“.

Тулуза завърши наравно 0-0 с Нант в неделя и в момента е 13-ти в лигата.