Премиерът на Нидерландия Марк Рюте изрази съболезнованията си на близките на Берлускони, описвайки го като "силен характер“. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина в понеделник на 86-годишна възраст.

"Той беше първият италиански премиер, с когото работих, и ще го запомня като поразителен и страстен политик. Предадох своите съболезнования на министър-председателя Джорджа Мелони от името на холандското правителство. Нашите мисли са със семейството му и неговите близки“, написа Рюте в Twitter, цитиран от nltimes.nl.

Берлускони беше приет в болница Сан Рафаеле в Милано в петък и почина в понеделник. По-рано тази година той прекара 45 дни в болницата с белодробна инфекция поради хроничната си левкемия.

Берлускони беше политик, медиен магнат и бизнесмен. През последните месеци той влезе в новините главно поради противоречиви изказвания. В края на миналата година например той обеща на играчите на своя футболен клуб АЗ Монца, че ще изпрати проститутки в съблекалнята им, ако спечелят мач. Той също беше приятел с руския президент Владимир Путин и го защитаваше, след като Русия нахлу в Украйна. Кариерата му бе белязана от властови позиции, сексуални скандали и безброй обвинения в корупция и данъчни измами, пише NU.nl.

До смъртта си Берлускони ръководеше Forza Italia, коалиционна партия в настоящото правителство на Италия. Той беше доста противоречива фигура в Италия и Ройтерс очаква смъртта му да постави на изпитание стабилността на коалицията през следващите месеци.