Премиерът на Нидерландия Марк Рюте издаде официално извинение в понеделник за историческата роля на страната в робството, предава NOS.

"Робството е престъпна система, донесла големи страдания на безброй хора, страдания, които продължават да засягат живота на техните потомци днес. Ние,в Нидерландия, трябва да признаем нашата роля в тази история. По-рано си мислех, че не можем да поемем осмислена отговорност за онова, което се е случило толкова отдавна. Мислех, че ролята Нидерландия в историята на робството е въпрос на минало, което трябва да бъде забравено, но грешах", каза Рюте, говорейки в Националния архив в Хага в понеделник.

Ръководителят на холандското правителство подчерта, че няколко века на потисничество и експлоатация оказват влияние върху това, което се случва днес: те се изразяват в расистки стереотипи и дискриминация. Според него векове наред холандската държава и нейните представители са "допринесли за запазването на робството и са печелили от него“.

"В продължение на векове, под холандско управление, човешкото достойнство беше потъпквано по най-лошия възможен начин. Холандската държава след 1863 г. не успя да види и признае правилно, че нашата роля в робството продължи и продължава да има негативни последици. За това искам да се извиня на от името на държавата Нидерландия", заяви Рюте.

Нидерландия през XVI-XX век е значителна колониална сила. Робството е премахнато в холандските колонии на 1 юли 1863 г. В момента няколко отвъдморски територии на разпуснатите Холандски Антили са зависими от Холандия: Аруба, Кюрасо, Синт Мартен, както и Карибска Нидерландия: островите Бонер, Саба и Синт Естатиус.