Министър-председателят на Нидерландия Март Рюте обяви две условия за присъединяването на България към Шенгенското пространство – да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и да бъде направена нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка. Това обяви Рюте пред журналисти преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, информира ТАСС.

По думите му изискванията може да бъдат изпълнени до лятото и ако има положително развитие по двата въпроса, България може да се присъедини към Шенгенското пространство.

"Както съм казвал и преди, ние не казваме "не" на България, а "не сега". Искаме да видим пълен контрол на българската граница и подходящи доказателства за това, и второ, приключване на работата в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, надявам се това да стане преди лятото, аз съм оптимист“, обясни Рюте.

Преди гласуването миналата седмица министърът на миграцията на Нидерландия обясни, че Хага има притеснения относно "корупцията и човешките права“ в България и обяви, че ще поиска нов доклад от Европейската комисия по тези точки, съобщи тогава AFP.