За първи път в историята на страната, САЩ се изправят срещу две ядрени суперсили, чиито интереси са в конфликт с тези на САЩ. Това заяви председателят на Комитета на началниците на щабове на американските въоръжени сили на изслушване в Конгреса във Вашингтон по повод военния бюджет за фискалната 2024 година, цитиран на официалния уебсайт на Пентагона.

Мили заяви, че международната структура, основана на правила, която поддържа мира на великите сили от края на Втората световна война, е подложена на стрес. "За първи път в историята на страната Съединените щати се изправят срещу две големи ядрени сили, чиито жизненоважни интереси на националната сигурност се конкурират със Съединените щати“, заяви той.

"Както Китайската народна република, така и Русия имат средствата да застрашат нашите интереси и начина ни на живот. Но войната с Русия или Китай не е нито неизбежна, нито непосредствена“, отбеляза той.

Армията на САЩ трябва да бъде готова да се бие и да печели във всички области на конфликт, заяви председателят на Комитета на началниците на щабове. Тази идея е в основата на всяко възпиране. "Нашите приоритети са прости: Поддържаме висока степен на готовност, като същевременно се модернизираме за бъдещата работна среда и се грижим за нашите хора и техните семейства“, заяви той. "Нашето крайно състояние е, че Америка е защитена и войната на големите сили е предотвратена. Готовността сега и готовността в бъдеще чрез модернизация е наш приоритет №1. И няма друг №1.“

Съвместните сили "трябва да балансират готовността за настоящите операции с бъдещата модернизация и не трябва да влизаме във фалшивия капан, който можем или да модернизираме, или да се съсредоточим само върху днес: Трябва да направим и двете“, заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете .

Армията на САЩ трябва напълно да интегрира развиващите се технологии, включително прецизни стрелби на далечни разстояния, хиперзвукови оръжия, квантово изчисление, изкуствен интелект, роботика и всепроникващи сензори във всички области. "Времето е сега и имаме много малко място за губене“, подчертава генералът.

Китай е предизвикателството за темпото. "КНР възнамерява да бъде регионален хегемон в западната част на Тихия океан и Азия през следващите 10 години и да надхвърли общия военен капацитет на Съединените щати до 2049 г.“, смята Мили.

Русия е сериозна заплаха и остава опасна, каза той. Войната в Украйна застрашава мира на европейския континент и глобалната стабилност. "Ние подкрепяме Украйна и нейната борба за защита на нейния суверенитет и подкрепяме нашите съюзници от НАТО с предното присъствие на Съединените щати във всяка една нация от източния фланг на НАТО“, посочи той. "Тази битка не е само в интерес на Украйна, но и в интерес на САЩ е да защитят системата, която предотвратява войната на големите сили в продължение на осем десетилетия.“

По думите му, Иран продължава да нарушава мира в Близкия изток, като продължава подкрепата си за терористи и прокси сили. "Също така Иран предприема действия за подобряване на възможностите си за производство на ядрено оръжие“, казва генералът. "Съединените щати остават ангажирани, като въпрос на политика, че Иран няма да разполага с ядрено оръжие. И ние, военните на Съединените щати, разработихме множество опции, които нашето национално ръководство да обмисли, ако или когато Иран някога реши за разработване на истинско ядрено оръжие."

Мили заяви пред законодателите, че нивата на оперативна готовност на армията на САЩ са по-високи сега, отколкото са били от много години. "В армията на Съединените щати има 10 330 единици, като 4680 от тях са на активна служба“, отбеляза той. "Шестдесет процента от нашите активни сили са в най-висока степен на готовност в момента и могат да се разгърнат за бойни действия за по-малко от 30 дни; 10 процента могат да се разгърнат за бойни действия за по-малко от 96 часа.

"Тази армия е готова“, подчертава Мили. "Ние сме готови да се бием сега и ще продължим да бъдем готови да се бием и в бъдеще“.