САЩ ще организират военни игри в Германия за украинската армия, за да я подготви за предстоящите решителни битки срещу Русия през пролетта, съобщава Reuters. Многодневните маневри ще се състоят на съоръжение за военни игри в базата на американската армия във Висбаден, Германия, където висшият военен офицер на САЩ, генерал от армията Марк Мили, беше на посещение в четвъртък.

Официални лица на САЩ отказаха да говорят за потенциалните сценарии на бойното поле, за които украинския военен персонал ще се готви по време на ученията, които включват мисловни упражнения за оценка на потенциални военни курсове на действие.

"Никой не седи там и не казва на украинците, вървете наляво или надясно, направете това или онова. Това не е работа на международната общност“, заяви Мили пред репортери, пътуващи с него до Германия. "Всичко, което правим, е да създадем рамката и механиката, за да позволим на украинците да се самообучават, да се учат срещу ситуация или различни сценарии.“

Генерал Дарил Уилямс, командващият американската армия в Европа, похвали десетките украински военни, които присъстваха на ученията, като каза, че са били "наистина, наистина добри“.

Съединените щати и техните съюзници предоставиха военна помощ за милиарди долари на Украйна, включително бойни превозни средства Bradley, тежки танкове и модерна противовъздушна отбрана.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви миналия месец, че се надява приносът да "направи доста значителна разлика в контранастъплението им през пролетта“.

Съединените щати и техните съюзници също обучават украински сили извън Украйна, включително комбинирани оръжейни обучения в Германия.

Мили изрази оптимизъм относно бъдещите действия на украинската армия, въпреки че призна, че предстои трудна битка.

"Имам огромно доверие в украинската воля за съпротива. И в крайна сметка резултатът, вярвам, ще бъде свободна, независима, суверенна Украйна“, подчерта Мили.