За украинските войски ще бъде трудно да извършат деокупацията на своите територии от руската армия през 2023 г. Това заяви началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от РБК-Украйна.

Според него Украйна ще успее да продължи отбраната и да стабилизира обстановката на фронта.

"От военна гледна точка все още вярвам, че тази година ще бъде военно трудно да се изгонят руските войски от всички окупирани територии на Украйна. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде трудно“, заяви той.

Мили смята, че обемът на военните доставки за Украйна играе решаваща роля в хода на войната. Той вярва, че украинските военни ще постигнат значителни успехи в контранастъплението.

"Вярвам, че това, което може да се случи, е продължаването на отбраната, стабилизирането на фронтовата линия и това е очевидно. И в зависимост от подготовката и доставката на техника е напълно възможно Украйна да постигне сериозни успехи на тактическо и дори на оперативно ниво и да освободи възможно най-много територия на Украйна“, подчерта Марк Мили.

Припомняме, че в четвъртък Съединените щати обявиха нов пакет от помощ за Украйна в размер на 2,5 милиарда долара. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разясни, че новият пакет за помощ включва системи за противовъздушна отбрана NASAMS и системи за противовъздушна отбрана Avenger.

По-рано в Конгреса призоваха администрацията на Джо Байдън спешно да прехвърли на Украйна оръжейните системи, необходими за победата над Русия.