България все още има време за положително развитие по темата за членството в Шенгенското пространство – до 8 декември, когато Европейският съвет трябва да обяви решението си. Това заяви комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел в кулоарите на Конференцията за Западните Балкани, която се провежда в Националния дворец на културата в София, предаде специалният коренспондент на ИА "Фокус“ Иван Христов.

"Това, което за мен е важно, е сега ясно да кажем, че е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде взето решението, което следва“, коментира пред журналисти Габриел по повод информацията, че Нидерландия няма да подкрепи присъединяването на страната ни към Шенгенската зона.

В петък медиите в Нидерландия съобщиха, че страната ще подкрепи включването на Румъния и Хърватия към зоната от държави, които са премахнали граничния контрол помежду си, но не и това на България.

"Радвам се, че ЕК застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия, и искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия... Тук посланието е за България и за изпълненото от нея, посланието е за българските граждани, посланието е за ЕС, който, когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички“, коментира Мария Габриел.