В Мюнхен българският еврокомисар Мария Габриел и проф. д-р Johann-Dietrich Wörner дадоха начало на новия Европейски консултативен съвет за иновациите. Съветът за иновации ще обедини индустрията и нейния принос с иновационната програма на Мария Габриел. Водещата институция е Немската академия за наука и инженерство Acatech. Тя ще ръководи инициативата, като в диалог с представители на индустрията, науката и финансите се цели да бъде ускорено изпълнението на новата европейска иновационна програма, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

"Индустрията е ключова за иновациите, създаването на работни места и стимулирането на европейско лидерство в стратегически области. Новосъздаденият Европейски консултативен съвет за иновациите ще бъде форум за дискусии и споделяне на добри практики в процеса на изпълнение на европейската иновационна програма. Той ще донесе ползи преди всичко за европейските граждани – иноваторите и младите хора, като им предостави възможности за развитие на умения, работа в мрежа, нови партньорства“, заяви комисар Габриел.

Целта на Европейския консултативен съвет за иновациите е талантите да работят съвместно с представители на водещи световни бизнес предприятия и университети в търсене на отговори на обществените предизвикателства. Той ще бъде място за отворени дискусии, които ще включват както кръгли маси на високо равнище, така и интерактивни дебати.

"Съветът е още една възможност най-добрите таланти да работят с най-добрите компании и създават революционни иновативни решения за справяне с предизвикателствата на настоящето и бъдещето. Европейската иновационна екосистема се променя и в следващото поколение от иновации Европа има шанс да бъде лидер, ако обедини наука, индустрия и таланти. Новият консултативен съвет и европейската иновационна програма ще отключат съвместно потенциала на индустриалните иновации в Европа“, коментира Мария Габриел. Българският еврокомисар сподели още, че първата среща на високо равнище на новия Европейски консултативен съвет за иновациите ще се проведе през април 2023 г.