На пресконференция в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел представи Насоки за учители и преподаватели относно начините за справяне с дезинформацията и насърчаване на цифровата грамотност. Те са резултат от работата на експертната група, създадена от комисар Габриел и включваща 25 експерти от 17 държави. България бе представена от Вени Марковски – председател на "Интернет общество - България", който взе участие и в пресконференцията.

Мария Габриел благодари на експертите за труда и отдадеността при изготвяне на Насоките. "Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Осем от всеки десет европейци смятат, че фалшивите новини са проблем в страната им и за демокрацията като цяло. Едва 53% от 15-годишните съобщават, че са научили как да откриват дали информацията е субективна или пристрастна. Образованието е солидната основа за умения за критично мислене. Насоките предоставят практическа подкрепа за учители и преподаватели, като не се изисква предварителен опит в областта на цифровото образование.“, заяви Мария Габриел.  

Насоките са част от водещата инициатива на Мария Габриел – Плана за действие в областта на цифровото образование. Три са основните теми, обхванати от насоките. Първата е изграждане на цифрова грамотност. Важно е да се помогне на учителите да разпознават ниските нива на цифрова грамотност, но също така и на младите хора да намерят точна информация онлайн. Втората тема е борба с дезинформацията чрез умения за критично мислене и проверка на фактите. Третата е свързана с начина, по който се оценява цифровата грамотност на учениците, като се дават примери за различни подходи на оценяване.

"Предизвикателство е младите хора да имат повече сигурност в онлайн пространството чрез умения за работа с информацията в него. Насоките се основават на реални практики и изпитани педагогически умения. Убедена съм, че те ще имат реално въздействие в класните стаи в цяла Европа“, коментира Мария Габриел.