Българският еврокомисар Мария Габриел представи на пресконференция в Страсбург доклад за напредъка в изпълнението на инициативата "Нов европейски Баухаус“. В пресконференцията се включиха и комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра и докладчиците по инициативата в Европейския парламент Christian Ehler и Marcos Ros Sempere. Трите основни теми на доклада са изпълнените до момента дейности, създаването на динамична общност от партньори и финансирането в рамките на инициативата, което да носи конкретни ползи на гражданите, съобщиха от Европейската комисия.

"Новият европейски Баухаус предлага местни решения на глобални предизвикателства. Това показва и постигнатото за една година в рамките на инициативата“, заяви българският еврокомисар. "Пример са 6-те избрани “водещи демонстрационни проекти“, които показват как пространствата около нас могат да се използват за обмен на идеи и изграждане на общности. Пример са и Наградите "Нов европейски Баухаус“, с които отличихме проекти – символ на творчеството, уменията и талантите във всяко кътче на Европа.“ Мария Габриел открои също проекта "Реките на София“, носител на голямата награда на "Европа Ностра“ за ангажираност на гражданите и социално сближаване.

"Освен постигнатото е важно и какво ново предстои през 2023 г. Тази година ще откроим още по-ярко междусекторния подход на "Новия европейски Баухаус“, защото централната тема ще бъде образованието. С екипите ми работим по създаването на Академия "Нов европейски Баухаус“ за професионални обучения по теми като устойчиво строителство“, заяви българският еврокомисар.

Мария Габриел наблегна също, че по програма "Хоризонт Европа“ ще бъде предоставено финансиране от над 106 милиона за проектни предложения, свързани с "Новия европейски Баухаус“. "Важно е ценностите на инициативата да бъдат адаптирани към местните нужди, за да бъдат от полза на гражданите. Ето защо искам да откроя ролята и на местните власти при свързването на "Хоризонт Европа“, "Еразъм +“ и другите програми на ЕС, така че да имаме повече проекти, включващи философията на “Новия европейски Баухаус“, допълни комисар Габриел.

"И тази година ще продължим да поставяме специален фокус върху младите хора. С програмата DiscoverEU ще дадем възможност на младежите, пътувайки из Европа, да научат повече не само за европейското културно наследство, но и за местните проекти по "Новия европейски Баухаус“. Това ще бъдат т. нар. "Пътища на Новия европейски Баухаус“, сподели българският еврокомисар.