Българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Финландия Санна Марин откриха тазгодишното издание на най-мащабното събитие за иновации в света “Slush" в Хелзинки. С над 12 000 участници от сферата на бизнеса и иновациите, над 4 600 представители на стартъпи и 2 600 инвеститори, целта на Slush е да превърне европейските стартъпи в технологични шампиони, които ще бъдат начело на следващата вълна от иновации, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

"Slush е солидарност, лидерство, обединение и успех. Тези думи са в основата и на новата европейска иновационна стратегия. Стигаме до точка, в която новите обществени предизвикателства не могат да бъдат решени само с цифровизация. Свидетели сме на нова вълна от иновации, в която ЕС има шанс да бъде лидер, защото обединява наука, индустрия и таланти. Идеята ни е чрез новата иновационна програма да отключим потенциала на иновациите в Европа и създадем възможности за инвестиции“, заяви българският еврокомисар.

Новата европейска иновационна програма показва ангажимента на ЕС за намиране на решения на най-належащите социални и икономически предизвикателства чрез дълбоки технологични иновации. "Вече представихме идеите на иновационната програма. Следващата стъпка е изпълнението на 25-те инициативи. Ако обединим сили, изградим партньорства и имаме ясна цел, можем да постигнем амбициите, които си поставяме“, коментира още Мария Габриел. Българският еврокомисар призова участниците в Slush да се присъединят към новата "Коалиция за поемане на ангажименти“ за изпълнение на новата иновационната програма.  "Европейските таланти ни показаха, че Европа може да бъде лидер в четвъртата вълна от иновации. Те са и ще продължат да бъдат двигател на новата иновационна програма. Коалицията за поемане на ангажименти е призив за действие към всички – иноватори, предприемачи, региони, млади хора – да превърнем възможностите на новата вълна от иновации в ползи за хората във всеки регион“, сподели комисар Габриел. "Обединени и ориентирани към бъдещето можем успешно да реализираме “иновации произведени в Европа".