Бившият лидер на френското дясно-популистко "Национално обединение“ Марин льо Пен, която имаше дългогодишна репутация на "приятелка на Путин“, неочаквано остро разкритикува Русия за войната й срещу Украйна по време на дебат в парламента, съобщава BFMTV.

От трибуната на Националното събрание Льо Пен заяви, че с пълномащабното нападение над Украйна на 24 февруари Русия "отприщи война на прага на ЕС и най-драматичната геополитическа криза за последните 20 години“ и припомни хилядите мъртви и ранени, милионите хора, които трябваше да напуснат градове и села.

"Дължим уважението и подкрепата си към украинската нация, която беше подложена на агресия... Благодарение на героичната съпротива на украинския народ Русия беше победена“, заяви Марин Льо Пен.

Тя отбеляза, че Франция предоставя на Украйна подкрепа както под формата на подслон за украинци, които са заминали в чужбина поради войната, така и под формата на материална помощ, включително оръжия, и Франция "не трябва да се изчервява“ за предоставената подкрепа.

В същото време Льо Пен разкритикува думите на президента Еманюел Макрон, че не изключва потенциалното присъствие на войски на западни съюзници в Украйна в бъдеще.

"Като предизвика вълна от възражения от много столици по отношение на разполагането на войски, Макрон в крайна сметка, за съжаление, добави доверие към Владимир Путин“, отбеляза Льо Пен и добави, че "най-добрата стратегическа неяснота е мълчанието“.

Тя също така обвини Макрон в "инструментализиране“ на войната в Украйна в името на изборните си цели.

"Оказва се, че или сте за Макрон, или ви обвиняват, че сте про-Путин“, заяви тя.

Партията на Льо Пен се въздържа при гласуването в Националното събрание на споразумението за сигурност с Украйна. Преди дебата настоящият лидер на фракцията Жордан Бардела заяви, че като цяло партията е за подкрепа на Украйна, но до определени "червени линии“.

372 депутати от долната камара на френския парламент гласуваха в подкрепа на двустранното споразумение за сътрудничество между Франция и Украйна в областта на сигурността, против бяха 99. Гласуването не е обвързващо.