Президентът на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви в Букурещ, че ЕНП напълно подкрепя разширяването на Шенгенското пространство чрез присъединяването на Румъния и България и призова социалистите в Австрия да променят мнението си относно приемането ни в Шенген.

"Искам да бъда ясен, че ЕНП напълно подкрепя разширяването на Шенгенското пространство, така че Румъния и България трябва да се присъединят незабавно. Двете държави отговарят на всички условия. Искам също да кажа, че поздравявам Румъния за частичното влизане, с въздушните и морските граници, и искаме да видим Румъния и България да влязат възможно най-бързо в Шенгенското пространство“, каза Манфред Вебер.

Лидерът на ЕНП добави, че моли "приятелите социалисти" в Австрия да променят мнението си за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като посочи, че е важно предизвикателство да се убедят австрийците, че двете държави отговарят на условията и заслужават да бъде в Шенгенското пространство.

"Европейската народна партия е много ясна по този въпрос и искам да помоля социалистите в Австрия да променят мнението си, защото социалистите в Австрия също са против пълноправното приемане на Румъния и България. Така че имаме австрийско предизвикателство пред нас, а именно да убедим всички страни там. Затова сега най-важното е да се опитаме да убедим нашите австрийски приятели", завърши Вебер.

И председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви в сряда, че Шенгенското пространство няма да бъде пълно, докато не включва Румъния и България. 

"Шенгенското пространство няма да бъде пълно, докато Румъния също не влезе в това пространство. През декември 2022 г. бях в Букурещ, няколко дни преди да бъде взето решението да не се приемат Румъния и България, и си спомням, че ви видях и че ви казах, че по време на моя мандат като председател на Европейския парламент, ще можем да видим и Румъния в Шенген. Днес съм 100% отдадена на този път. Много важно решение ще бъде взето в края на този месец, на 31 март", каза Мецола по време на диалог с млади хора от Румъния, проведен в Националната опера.