"За първи път Службата за сигурност на Украйна (СБУ) използва морския дрон  Sea Baby, оборудван с ракетни установки "Град", през декември 2023 г. Това е съобщил ръководителят на СБУ Васил Малюк, предава РБК-Украйна.

"Използването на надводни морски бойни дронове е нов крайъгълен камък в историята на морските битки. Но ние отидохме много по-далеч и днес успешно адаптираме различни видове оръжия към нашите дронове. Няма да разкриваме всички подробности, за да не да дадем възможност на врага да се подготви, ние внедряваме най-добрите военно-технологични решения, ние експериментираме и се подобряваме всеки ден", е коментирал Малюк.

Според него СБУ е използвал за първи път дрон Sea Baby, оборудван с ракети "Град", през декември 2023 г.

Както е заявил ръководителят на СБУ, Sea Baby е многоцелева платформа, на която специалната служба поставя допълнителни оръжия за изпълнение на различни задачи. Освен всичко друго, дронът ефективно извършва дистанционно издирване. И по този начин вече са поразени четири руски кораба.

Малюк е припомнил, че историята на използването на надводни дронове започва през 2022 г., когато президентът на Украйна Володимир Зеленски постави на Службата за сигурност на Украйна конкретна задача: "да спре господството на руснаците във водите на Черно море и да създаде оперативно благоприятни условия за функционирането на зърнения коридор".

СБУ го изпълни, като се започне от оперативния план и се стигне до успешни бойни действия. СБУ първи използва надводни дронове в специалните си операции, пише украинската медия.

"По-късно към нас се присъединиха другари от ГРУ и Военноморските сили. И днес имаме много трофеи. По-специално СБУ удари 11 вражески кораба. И всъщност ние прогонихме руския флот в залива Новоросийск. Но дори и там ги намерихме, като ударихме голям десантен кораб "Оленегорски миньор", е отбелязал ръководителят на СБУ.

Според него с помощта на дронове, оборудвани с РСЗО, спецслужбата може значително да увеличи списъка с потенциални цели в морето.

"Като една от приоритетните цели за Малюк е Кримският мост, който вече два пъти е ударен от СБУ, включително с помощта на дронове Sea Baby".

"Предстоят много, много изненади. Повярвайте ми, СБУ и всички отбранителни сили няма да ви подведат. Трябва заедно да вървим динамично към победата, защото в единството е нашата сила", е подчертал той.