Гражданите на Малта излязоха на протест в неделя, с който призоваха правителството да се откаже от плановете за именение на строгите закони срещу абортите в страната, предава Reuters.

Протестът, най-големият от години, привлече няколко хиляди души, включително висшия католически епископ на Малта и лидера на консервативната опозиция, но бе воден от бившия лявоцентристки държавен глава на островната държава Мари Луиз Колейро Прека.

"Тук сме, за да бъдем гласът на нероденото дете“, каза 19-годишната студентка Мария Формоза, един от ораторите на митинга. "Чрез аборт винаги се губи живот“, увери тя.

Някои от присъстващите носеха плакати с лозунги като "Не допускайте абортите в Малта“ и "Защитете нашите деца“. Те скандираха и "Не на абортите, да на живота“.

Традиционно католическата Малта е единствената страна от Европейския съюз, която забранява абортите при всякакви обстоятелства, дори когато животът или здравето на жената са застрашени от нейната бременност.

Миналата седмица министърът на здравеопазването Крис Фиърн представи поправка в парламента, която би накарала лекарите вече да не рискуват до четири години затвор, ако тяхната намеса, за да помогнат на жени с тежки здравословни проблеми, доведе до прекъсване на бременността.

До момента нито един лекар не е съден по подобни обвинения, отбелязва агенцията.

Дясноцентристката опозиция, мощната Католическа църква и някои неправителствени организации описаха поправката като ненужна и като проправяща пътя за пълна либерализация на абортите - твърдение, отхвърлено от управляващата лявоцентристка партия.

Правителството на премиера Робърт Абела има комфортно мнозинство и в редиците му не се е появило несъгласие, но проучванията на общественото мнение показват голяма съпротива срещу абортите, особено сред по-възрастните хора.

Никой от правителството не коментира протеста в неделя.

Ходът за промяна на правилата за абортите идва, след като през юни на туристка от САЩ Андреа Пруденте бе отказана молба за прекъсване на нежизнеспособна бременност след обилен кръвоизлив.

Нейните лекари казаха, че животът й е застрашен и в крайна сметка бе прехвърлена в Испания, където е направила аборт. По-късно тя съди правителството на Малта, призовавайки съдилищата да обявят, че забраната на абортите при всякакви обстоятелства нарушава човешките права.

Делото все още не е влязло в съда.