Малко вероятно е турските власти да ратифицират молбата на Швеция за членство в НАТО преди края на годината или дори преди президентските избори през юни следващата, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, пожелали анонимност.

Според събеседниците на агенцията Стокхолм не е направил достатъчно, за да отговори на исканията на Анкара, освен това дневният ред на турския парламент вече е определен до края на годината. Правителството на Турция няма планове да иска ратификация на членството на Швеция, освен ако тя не се съобрази със съществуващите искания за репресии срещу кюрдските сепаратисти, екстрадиране на заподозрени терористи и пълно премахване на ограниченията върху продажбата на оръжие на Анкара, твърдят източниците на агенцията.

В същото време Анкара е доволна от сътрудничеството на Финландия, която също планира да се присъедини към Алианса. Гласуването на кандидатурата на Финландия е предвидено да се проведе едновременно с това за Швеция.

Външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха на 28 юни в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид меморандум, който премахва бариерите пред влизането на двете страни в Алианса. Документът предвижда установяване на сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична в Турция, нейните разклонения, както и организацията ФЕТО, която турските власти обвиняват за опита за преврат от 2016 г.

От страните-членки на НАТО кандидатурите на Финландия и Швеция все още не са ратифицирани единствено от Унгария и Турция.