Френският президент Еманюел Макрон ще отлети до Африка тази седмица в опит да противодейства на руските усилия да измести Франция от континента, след като Париж претърпя поредица от военни и политически неуспехи в бившата си сфера на влияние, информира Reuters.

Държавният глава ще посети три африкански държави около басейна на Конго, както и Ангола, като фокусът на пътуването е привидно далеч от проблемните бивши колонии на Франция в Сахел, където антифренските настроения нарастват.

Преди пътуването в понеделник вечерта се очаква Макрон да изложи новата си африканска политика в реч и пресконференция в Елисейския дворец.

Обиколката идва малко повече от седмица, след като Буркина Фасо изгони френските войски и прекрати военно споразумение, което позволяваше на Франция да се бори с бунтовниците в западноафриканската държава, превръщайки се в последната африканска страна, която отхвърли помощта на Париж.

Франция изтегли силите си от Мали миналата година, след като хунтата там започна да работи с руски военни изпълнители, слагайки край на продължили десетилетие операции срещу ислямистки бунтовници.

Руската група Вагнер също се разположи в Централноафриканската република, предизвиквайки страхове от ефект на доминото в Париж в момент, когато западните страни се опитват да лобират на глобалния юг срещу Русия заради военната интервенция в Украйна.

Макрон обвини Русия, че подхранва антифренска пропаганда в Африка, за да обслужва "хищническите си" амбиции.

Но съветниците на френския президент отрекоха на брифинг в петък, че Макрон ще се опитва да очарова африканските лидери в опит да си върне загубеното влияние.

"Трябва да бъдем по-отдалечени от идеята за загуба на влияние, което обхваща много неща. В тези страни има интензивно търсене на връзки с Франция“, отбеляза един съветник.

По време на пътуването Макрон ще се съсредоточи върху околната среда, като ще участва в среща на върха за горите в Габон и ще се срещне с африкански художници.

Но също така се очаква той да даде повече яснота относно новата военна стратегия на Франция на континента в речта в понеделник.