Френският президент Еманюел Макрон предупреди в понеделник, че победа на крайната левица или крайната десница на предсрочните избори този месец може да предизвика "гражданска война“, пише европейската редакция на Politico.

Макрон каза, че крайнолявата "Непреклонна Франция“ и крайнодясното "Национално обединение“ на Марин Льо Пен преследват политики на разделение, които подклаждат напрежението между общностите.

Отговорът на крайната десница на несигурността "свежда хората до тяхната религия или произход“ и следователно "тласка хората към гражданска война“, каза той в интервю в понеделник за подкаста Generation Do It Yourself.

Крайната левица, водена от Жан-Люк Меланшон, насърчава форма на разделение за целите на предизборната кампания, "която също [насърчава] гражданска война, защото свежда хората до тяхната религиозна или етническа група“, продължи Макрон. Той имаше предвид обвиненията, че Непреклонна Франция се позиционира, за да привлече мюсюлмански избиратели чрез критичната си позиция относно войната на Израел в Газа.

Френският президент свика предсрочни избори на 9 юни, след като коалицията му беше победена от крайнодясното Национално обединение на европейските избори. Французите сега се готвят да гласуват на парламентарни избори, които могат да изпратят рекорден брой крайнодесни членове на парламента в Националното събрание.

Последните социологически проучвания сочат, че Националното обединение ще спечели 35 процента на първия тур в неделя, изпреварвайки левия алианс, който включва партията Непреклонна Франция с 27 процента и центристите на Макрон с 19 процента.

През последните дни съюзниците на френския президент предупредиха за рисковете, пред които е изправена Франция, ако гласоподавателите се обърнат към крайната десница или крайната левица, по-специално риска от икономически сътресения.

В понеделник президентът отиде крачка по-далеч, като предупреди, че "крайностите“ увеличават "конфликтите и гражданската война“.

"Когато ви е писнало и ежедневието е трудно, можете да се изкушите да гласувате за крайностите, които имат по-бързи решения. Но решението никога няма да бъде да отхвърляме другите“, заяви той.