Франция е готова да спечели обещания за рекордни чуждестранни инвестиции, когато президентът Еманюел Макрон приеме глобални бизнес лидери, включително Илон Мъск от Tesla, на годишната среща на върха "Изберете Франция“ във Версай, пише Reuters.

За президента, чиято популярност пострада от широко непопулярното предложение за повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция, срещата на върха е шанс да оправдае стремежа си за реформи в полза на бизнеса и да пренасочи вниманието към насърчаването на нисковъглеродната индустрия, като например електрически превозни средства.

Лидерите, присъстващи на събитието във Версай близо до Париж, досега са поели ангажименти да инвестират общо 13 милиарда евро (25.14 милиарда лева), най-много, откакто Макрон за първи път проведе срещата на върха през 2018 г.

Милиардерът предприемач Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, се срещна с Макрон в Елисейския дворец.

Седнал срещу Макрон в една от позлатените стаи на официалната му резиденция, Мъск се пошегува, че трябва да "спи в колата".

В изявление след срещата се посочва, че разговорът е обхванала няколко теми от общ интерес, по-специално европейския отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и напредъка, който Франция е постигнала в привличането на инвестиции и подобряването на перспективите за електрическите превозни средства и енергията.

"Имаме толкова много да правим заедно“, заяви Макрон в туит.

Във Версай Мъск ще присъства на кръгла маса за "Зелената индустриализация" и вечеря с другите изпълнителни директори.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер ще предложи на Мъск нови данъчни кредити за инвестиции в зелени технологии, които Макрон направи публично достояние миналата седмица, са съобщили от финансовото министерство за Reuters.

Преди това Франция се опита да убеди Мъск да построи огромна европейска фабрика в страната, но той избра Германия за единствената си европейска фабрика досега.

Попитан от BFM TV за възможните инвестиции на Мъск, Льо Мер е заявил само, че "всички инвестиции, които се правят днес, са резултат от месеци или дори години на преговори“.

Досега Франция очаква общо 28 инвестиционни проекта от компании, вариращи от американската фармацевтична група Pfizer до шведския производител на мебели IKEA и инвестиционната банка Morgan Stanley. Очаква се проектите да създадат общо 8000 работни места.

Най-голямата инвестиция е проект за 5,2 милиарда евро (10.06 милиарда лева) от тайвански производител на автомобилни батерии в северния пристанищен град Дюнкерк.

Той е последван от завод за компоненти за батерии на стойност 1,5 милиарда евро също в Дюнкерк в съвместно предприятие между китайската група XTC и френската фирма Orano.

IKEA планира да инвестира 906 милиона евро до 2026 г., докато Pfizer предвижда 500 милиона евро за разширяване във Франция през същия период, следвайки британския конкурент GSK с 400 милиона евро, са съобщили от офиса на Макрон.

Очаква са Morgan Stanley да обяви създаването на нови 200 банкови работни места в Париж.