Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с чуждестранни лидери в Париж в понеделник, за да обсъдят засилено сътрудничество в подкрепа на Киев, пише Reuters.

 "Две години след началото на нахлуването в Украйна тази работна среща ще даде възможност да се проучат начини за укрепване на сътрудничеството между партньорите в подкрепа на Украйна“, поясниха от Елисейския дворец в четвъртък.

Френски официални лица казват, че Макрон е решен да даде да се разбере на Москва, че в Европа няма "умора от Украйна“, въпреки опасенията относно по-нататъшната подкрепа на САЩ.

Полският президент Анджей Дуда също говори за поканата от френския президент в четвъртък по време на разговор с Polsat News.

"Президентът Макрон покани редица европейски лидери в Париж на специална основа, за да обсъдят нови предложения за решения и помощ за Украйна. Ще ги обсъдим подробно", отбеляза той.

На срещата ще присъстват лидери на няколко държави.

По-рано върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в писмо до ръководителите на външните и отбранителните министерства на страните членки призова да се направи всичко възможно, за да се осигурят на Украйна снаряди.

Преди това чешкият външен министър Ян Липавски заяви, че европейските страни трябва да намерят начин да закупят боеприпаси за Украйна, която спешно се нуждае от тях.